Pennan mäktigare än länken

26 april, 2012 Av Jonas Grenfeldt - Kommentarer (2)

Under de senaste dagarna har det varit mäkta intressant att följa utvecklingen i Googles SERP (Search Engine Results Page – resultatsidan som visas när du gör en sökning). En förändring i sökalgoritmen som enligt Google själva skulle göra betydligt mindre skillnad än den beryktade Panda-uppdateringen tidigare i år har slagit hårt mot vissa branscher, medan andra inte har påverkats nämnvärt. Målet med Panda-uppdateringen var att straffa bort breda, men grunda, siter som bidrog med stora mängder ganska tunt innehåll. Artikelkataloger, inklusive mycket stora artikeldatabaser med miljontals sidor, föll offer för förändringen som främst påverkade sökningar på engelska vad vi har sett.

Inför den senaste uppdateringen gick Matt Cutts på Google ut och förklarade att man nu skulle rikta in sig mot siter som var ”överoptimerade”. Det spekulerades friskt i seo-branschen kring vad ”överoptimering” egentligen innebar, men många ansåg att överdriven internlänkning (exempelvis användning av bloggtillägg som automatiskt förser utvalda ord över hela siten med en länk till en speciell sida eller kategori), tillsammans med keyword stuffing (överdriven användning av nyckelord och nyckelfraser) var två saker som skulle mötas av släggan. I och med att uppdateringen rullades ut valde Google att förtydliga lite vad det var man menade, och det var nog en del som svalde hårt när de läste den texten…

Klart är att ett antal stora affiliates har straffats hårt i och med det här, liksom lite överraskande den stora bloggportalen blogg.se. Det förvånade nog de flesta, men sett till de problem med spambloggar som alla gratisbloggnätverk brottas (förgäves) med, och sett till kvalitén på Blogg SEs startsida, är det såhär i backspegeln kanske inte helt överraskande ändå. Magnus Bråth samlade ihop en lista över siter som drabbats här, väl värd att läsa.

Ingen av GFDs siter, eller våra kunders siter, har drabbats av den här uppdateringen. Snarare har många förbättrat sina positioner då webbplatser ovanför dem i SERPen har straffats ner. Google visar i och med den här uppdateringen klart och tydligt att man blir allt bättre på att känna igen och definiera spam, något som i grund och botten förstås alltid är positivt. Att ranka i Google är och förblir ett tids- och resurskrävande arbete. Antingen tar man sig tiden att skapa bra innehållbra siter, eller så fuskar man ihop dåliga siter med dåligt innehåll och får lägga mångdubbelt mer tid på att bygga länkar. Vad Google uppskattar mest av dessa två, står efter den här veckans jordbävning i SERPen ganska klart.

/Jonas

Arkiverad i: Allmänt
Jonas Grenfeldt

Jonas Grenfeldt VDJonas Grenfeldt är ägare och grundare av GFD Webbyrå. Som huvudansvarig för digital marknadsföring och sökmotoroptimering tenderar hans inlägg att kretsa kring just dessa områden, men det är inte ovanligt att han blandar in personliga åsikter och tankar i sina inlägg.

2 kommentarer till inlägget

 1. Kommentar av Har det hänt något? (26 april 2012 11:58):

  [...] troligtvis orsakat av att tunna konkurrerande webbplatser filtrerats bort. Ser att Jonas upplever samma sak. Finns en diskussionstråd om det hela här i SEO-forum. Tweet Det här inlägget postades [...]

 2. Kommentar av Nytt från Google: Disavow Links | GFD Webbyrå (17 oktober 2012 07:25):

  [...] från inlänkar till din site som du inte vill ha.Bakgrunden till det här är det senaste årets uppdateringar av Googles algoritmer som har gjort sökmotorn känsligare för bland annat väldigt brett men [...]

Posta en kommentar

GFD Webbyrås Blogg

Undrar du, i likhet med tiotusentals (eller något sådant) andra, vad som händer här på webbyrån i Falun? Fascineras du, liksom tusen och åter tusen (på ett ungefär) av vad vi gör, tycker och tänker om dagarna?


Då är Bloggen för dig. Här delar vi nämligen med oss av lite av det som händer på GFD Webbyrå, men vi stannar förstås inte där utan berättar också om hur det går för webbyråns kunder, vad som sker i branschen och vart vi tror att den är på väg.


På det stora hela är det mest en plats för lite allt möjligt, som de flesta bloggar. Det gemensamma för varje text vi skriver är dock att vi älskar när ni läser, reagerar, kommenterar och diskuterar. Prata med oss. Vi lovar att svara.

 • GFD Webbyrå AB
 • /
 • Åsgatan 59,   791 70 Falun
 • /
 • kontakt@gfd.nu
 • /
 • © 2014